Muuttomies kypärä päässä.

Työmaalla ei ole aikaa jahkailuun

Suomessa on viime vuosina rakennettu ennätysmäärin uusia asuntoja. YIT:n työmaalla painetta hellittää, kun rakennuskantopalvelut hoitaa muuttoalan ammattilainen.

Jo useamman vuoden ajan vallinnut rakennusalan ruuhkautuminen on alkanut viimein taittua, uskoo Juho Kapanen, mutta tahti työmailla on edelleen kova. Kapanen työskentelee YIT:n aluepäällikkönä Pohjois-Karjalassa. Hänen työnsä keskittyy pääsääntöisesti Joensuun alueelle ja sen kehyskuntiin.

Tätä kirjoitettaessa oli työn alla muun muassa kaksi kerrostaloa Joensuussa ja useita kerrostaloja Kuopiossa. Tyypillisen kokoinen rakennusprojekti on esimerkiksi kuusikerroksinen 50 huoneiston kerrostalo.

– Sanotaan näin, että rakennusbuumin hurjin vaihe on ohitettu, mutta edelleen mennään lujaa. Yliopistomuutos Joensuun kampuksella näkyi projektien määrässä, ja nyt sen vaikutus on tasaantunut. Mutta keväälle on taas paljon uutta tulossa.

YIT:n tarpeena oli löytää työmaiden rakennuskantopalveluihin luotettava kumppani, jolla on riittävät resurssit laajoihin ja nopeasti eteneviin hankekokonaisuuksiin. Niinpä he päätyivät yhdessä Suomen Muuttofirma Oy:n kanssa kehittämään työmaille täyden palvelun mallia.

– Lähdimme kartoittamaan, mitä Muuttofirman kaltainen toimija voi tarjota työmaalogistiikkaan. Kun tavaraa saapuu työmaalle, saamme heiltä logistiikkamiehet, jotka siirtävät kaiken kerroksiin. Hankkeesta riippuen he myös välivarastoivat tai toimittavat tavaraa suoraan. Etenkin nyt pandemian aikana saimme huomata, että välivarastointi on ollut hyödyllinen palvelu, Kapanen kertoo.

Rakennusalalla on tiukat vaatimukset työturvallisuuden ja turvavarustuksen suhteen. Siksi kumppanuusmalliin haluttiin työmaakäytännöt ja henkilökunnan perehdytyksen vakavasti ottava tekijä. Kapanen on tyytyväinen Muuttofirman valmistautuneisuuteen, kun on heidän vuoronsa jalkautua kentälle.

– On yhdessä sovittu, että pitää olla tietynlaiset varusteet, kortit, kulkuluvat ja perehdytykset käytynä ennakkoon, ennen kuin tullaan työmaalle. Pidetään perehdytys kerran per kohde ja se on siinä. Sama porukka hoitaa keikan alusta loppuun, muuten työnjohdolta palaa aikaa siihen, että käydään koko proseduuri alusta läpi.

Kumppanuussopimusta kehitetään jatkuvasti

Tyypillinen rakennusprojekti kestää vuodesta puoleentoista riippuen kohteen vaativuudesta. On tärkeää, että tekijät voivat sitoutua koko projektin ajaksi. Vuosittain Muuttofirman kanssa käydään läpi välipalautetta ja kehitetään toimintaa edelleen. Kumppanuussopimuksessa tilausvasteajat on sovittu varmistamaan isojen urakoiden sujuminen. Tärkeintä on, että kommunikaatio ja yhteistyö toimii ja työmaan kuvioista on neuvoteltu etukäteen.

– Jos meille tulee lavallinen parkettia, niin annetaan heille listat, että tuohon asuntoon viisi pakettia ja tuohon kuusi. Oli sitten hissi, portaat tai kurottaja käytössä, niin he toimittavat. Ei jäädä ihmettelemään, eikä opettelemaan asiaa paikan päällä. Voi tuntua itsestään selvältä, mutta se sitoo meiltä resursseja käydä niitä asioita erikseen läpi.

YIT on viime aikoina kehittänyt kumppanuusmallia kohti asukkaille tarjottuja palveluja. On tehokkaampaa tehdä useampi muutto keskitetysti ja asiakkaille voidaan tarjota Muuttofirman kautta myös varastointia ja muita palvelumuotoja edullisesti. Myös pienemmät kuljetukset onnistuvat lyhyellä varoitusajalla.

– Tehdään meidän kohteissamme asuntomuutto ja muuttopäivä mahdollisimman helpoksi asiakkaalle. Jokaisella meistä voi tulla hetkellisiä muutoksia elämäntilanteisiin. Silloin on tärkeää, että saa palvelua, kun sitä tarvitsee ja se myös toimii. Nämä ovat kumppanuuksissa niitä tärkeitä asioita, Kapanen muistuttaa.